top of page

Tenk som en interiørdesigner

«Jeg skjønner ikke hvordan dere får det til, dere interiørdesignere. Hvordan klarer du å lage planløsninger, komme opp med idéer og se for deg hvordan det vil bli?»

Dette er utsagn jeg hører ofte fra både venner og kunder. Jeg har tenkt gjennom dette nøye. Det kan være fristende å si at jeg synes det er lett og at jeg har en teft for interiør og design, men det er ikke hele sannheten. Ja, en naturlig kreativitet, interesse og erfaring med interiør er viktig, men det er også et annet aspekt med interiørdesign som man må forstå – nemlig hvor mye planlegging interiørdesign faktisk består av.


Med dette innlegget har jeg lyst til å dele litt om hvordan jeg som interiørdesigner tenker og hvordan interiørdesignprosjekter blir til. Kanskje du får noen tips og idéer om hvordan du kan tenke som en interiørdesigner som du kan ta med deg og implementere i dine egne oppussings og innredningsprosjekter.


Så, for å starte med det viktigste. Planlegging! For å skape et gjennomført og gjennomtenkt interiør må man planlegge, og ikke minst følge planen. Ved å planlegge lover jeg deg at prosessen vil bli langt mindre stressende og mer problemfri enn hvis man tar avgjørelser og valg etter innfallsmetoden.


Jeg deler planleggingen av prosjektene mine inn i tre deler, det praktiske, budsjettet og designet.


Jeg starter alltid prosjektene mine med en grundig analyse av rommet. Hva skal rommet brukes til, hvem skal bruke rommet og hva er de ufravikelige kravene til kunden. I denne fasen avklarer jeg hva slags følelse rommet skal få, hva som skal beholdes av møbler, hva kunden liker og ikke liker og hva hovedinnkjøpene skal være. Jeg sikrer meg riktig underlag, som byggetegninger eller tar mål, samt annen informasjon som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet.


Videre avklarer jeg budsjettet kunden har på rommet. Dette er et veldig viktig, men vanskelig punkt i planleggingen. Noen vegrer seg for å oppgi budsjett til meg, men en gjensidig forståelse av budsjettet er så utrolig viktig for både kunde, meg som interiørdesigner og det endelige resultatet. Hva budsjettet ligger på gjør at man kan planlegge hvor man kan bruke ekstra penger og hvor man skal knipe inn. Tenk deg selv – hva er poenget med å planlegge et interiør som er utenfor det budsjettet du kan ta deg råd til? Da ender du bare opp med en dårligere løsning og blir misfornøyd med resultatet. Ikke vær redd for å være tydelig på budsjettet ditt når du planlegger.


Når det praktiske og avklaring av budsjett er på plass, starter det morsomste – selve designet.

Basert på forarbeidet med å analysere og planlegge starter jeg opp med designet av rommet. Det starter med at jeg lager et moodboard som visualiserer følelsen og stilen jeg har valgt ut. Moodboardet er ikke en fasit for hvordan det kommer til å bli til slutt, men er et visuelt hjelpemiddel som jeg bruker gjennom hele designprosessen. Les mer om hvorfor jeg lager moodboards her


Jeg tegner opp rommet og lager en møbleringsplan der jeg tar hensyn til rommets størrelse, møblenes størrelse, gangsoner og praktiske møbleringsmåter. Parallelt med å lage møbleringsplanen leter jeg aktivt etter hvilke møbler som skal inn i rommet, slik at jeg tar hensyn til de riktige målene. Jeg samler inn farge- og materialprøver og setter det sammen til en balansert komposisjon. Jeg henvender meg alltid til flere leverandører, slik at jeg finner akkurat det jeg er på utkikk etter. En leverandør har som regel ikke alt man ønsker seg av farger og materialer. I tillegg er det lett å få et katalogpreget rom om man bare bruker en leverandør. Se noen av mine favorittleverandører her


For å få et spennende, men gjennomført interiør setter jeg sammen ulike farger, mønstre, materialer og teksturer. Jeg synes dette er noe av det morsomste med interiørdesign, og her gjelder det å være kreativ!


Dette er slik jeg som interiørdesigner tenker når jeg starter opp med et nytt prosjekt. Jeg håper du har fått noen råd som du kan bruke videre i ditt interiørprosjekt. Om du ønsker en sparringspartner eller heller vil ha hjelp av meg til å planlegge og designe interiøret ditt, så ta kontakt. Sammen finner vi den beste løsningen for hvordan jeg kan hjelpe deg med ditt interiørprosjekt.
Liker du innlegg som dette? Send meg en melding og fortell meg hva du synes.

438 visninger0 kommentarer

Commenti


bottom of page